AKTUELNO

Sagovornici Televizije Pink ocenjuju da je svaka kritika koju Hrvati upućuju predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću dokaz da je on na prvom putu. Saglasni su da je Hrvati iskazuju mržnju prema Vučiću jer je uspeo da ojača Srbiju i ona ekonomski brže napreduje od Hrvatske.

Politički analitičar Dragomir Anđelković ističe da Hrvati, prvenstveno, mrze Aleksandra Vučića jer je Srbin.

- Kod njih je takav nivo mržnje prema Srbima da je to nezabeleženo u modernoj istoriji, osim ako pričamo o antisemitizmu. Ispitivanja etničke distance to pokazuju - kao da smo mi izvršili genocid nad njima, a ne oni nad nama - naveo je Anđelković.

Prema njegovim rečima, Vučić uspeva da im poremeti račune.

- Hrvatska je umislila da je dobila rat sa Srbima. Devedesetih godina zapravo nismo mi sa Hrvatima imali tu vrstu rata da bi oni mogli da ga dobiju već sa nekim zapadnim centrima moći koji su stali iza Hrvata. Oluja nije rezultat Hrvatske moći jer da smo se borili samo sa njima sve bi drugačije bilo. Izveli su zaključak da je Srbija poražena, da treba da se izvinjava, da bude inferiorna - rekao je Anđelković.

On je podsetio da su se neki srpski zvaničnici, poput Borisa Tadića, stalno izvinjavali Hrvatskoj.

Foto: TvPink Printscreen

- Došlo je do preokreta. Vučić je na racionalan način uspeo da reafirmiše srpsku poziciju u svetu, ne gledaju na na kao na negativce, a na Hrvate kao na pozitivan faktor. Vučić je uspeo da ojača Srbiju, ekonomski napredujemo brže od Hrvatske, naša vojska se brže revitalizuje, Srbija postaje ključni faktor na Balkanu, a oni su umislili da će to biti oni - naglasio je Anđelković i dodao:

- Hravtima odgovaraju krajnosti, njima odgovaraju srpski političari koji se klanjaju i oni koji se međusobno svađaju da mi budemo pred svetom predstavljeni kao histerični krivci za sukobe. Vučić je stvari postavio tako da racionalno brani nacionalne interese, ne svađa se na način koji može da bude osnov za stigamtizaciju Srba, a ne kleči pred Hravtima, već je vrlo uporan u odbrani istine i o njihovim zločinima tokom Drugog svetskog rata i tokom Oluje, sada smo jači od Hrrvatske zato je izložen mržnji.

Direktor centra za globalizaciju Dejan Miletić ocenjuje da je sama kritika Hrvata predsednika Vučića govori da je on na pravom putu, odnosno da čini dosta dobrih stvari za Srbiju.

- Po meni je to najbolji indikator, jer oni imaju kontinuitet politike koja je antagonizovana interesima Srbije i to je i pre bilo, ali sada dostiže histerične razmere - dodao je Miletić i napomenuo da Srbija nikada nije ratovala protiv Hravstke. On je ukazao na pokušaj propagande u Hrvatskoj da se dokaže da je Srbija učestvovala u ratu što je potpuno netačno.

- Vučić je dolaskom na vlast jasno rekao Hrvatima, Srbija neće dozvoliti da slave genocid i da proslavljaju muku srpskog naroda kao veliku pobedu. On je je predložio da se ćuti na te teme i da se radi na razvoju odnosa, na saradnji. Hrvati su to odbili - istakao je Miletić.

#Aleksandar Vučić

#Dragomir Anđelković

#Hrvatska

'